Archief - Editie 2014

Editie 2014: Jonathan Maiyo zegeviert in Zwolse Halve

De Keniaan Jonathan Maiyo heeft onder prima weersomstandigheden de veertiende Scania Zwolse Halve Marathon op zijn naam geschreven. Maiyo legde de 21,1 kilometer door de Zwolse binnenstad als snelste af, maar kwam met een tijd van 1:01:01 net iets tekort voor het parcoursrecord, dat sinds 2011 op naam staat van Wilson Kipsang (1:00:49). Vijf seconden na Maiyo finishte landgenoot Richard Mengich al tweede. David Kogei (1:01:44) maakte het Keniaanse podium compleet.

De veertiende editie was er één in om in te lijsten. Het prachtige hardloopweer (circa 17 graden en zon) en een indrukwekkend deelnemersveld zorgden voor een unieke avond in de Zwolse binnenstad. Al voor de start was duidelijk dat het deelnemersveld de sterkste bezetting ooit kende. Met maar liefst vijf Keniaanse topatleten die een PR kennen van in de zestig minuten werd een uitermate spannende eindstrijd verwacht. Met Abel Kirui was de organisatie er opnieuw in geslaagd om een wereldtopper aan te trekken. Hij is tweevoudig wereldkampioen marathon en winnaar van het Olympisch zilver in Londen. Tevens stonden maar liefst drie geselecteerden voor het Nederlands EK marathonteam aan de vertreklijn. Olfert Molenhuis, Hugo van den Broek en Koen Raymaekers zorgden voor een echte oranjesfeer in het internationale hardlooppeloton.

Toen na 8,7 kilometer de atleten een eerste keer de grote ronde door de Zwolse binnenstad hadden gelopen werd duidelijk dat de wedstrijd lang spannend zou blijven. Abel Kirui, Jonathan Maiyo, Richard Mengich, David Kogei liepen zoals verwacht vooraan. Verrassend was de kleine Daniel Rotich, die zich nog aan de staart van de kopgroep wist te handhaven. In de tweede ronde moest als eerste de wereldkampioen Kirui de kopgroep laten gaan. Kirui, geen specialist op deze afstand, toonde zich een groot sportman door de achterstand zo klein mogelijk te houden. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog altijd vier mannen over voor de eindzege. De tussentijd wees uit dat een verbetering van het ijzersterke parcoursrecord van Wilson Kipsang uit 2011 (1:00:49) tot de mogelijkheden behoorde. Toen na 16 kilometer Jonathan Maiyo zijn eerste versnelling plaatste waren de twee minst snelsten uit de kopgroep de volgende twee afhakers. Rotich en Kogei zagen eerst Maiyo en vervolgens ook Mengich vertrekken. Daarna ontbrandde er het mooiste tweegevecht uit de historie van de Scania Zwolse Halve Marathon.

Schouder aan schouder liepen Mengich en Maiyo door de Zwolse binnenstad. Met meer dan twintig kilometer per uur vlogen de twee langs de langzamere deelnemers op het parcours. Twee kilometer later versnelde Maiyo voor de tweede keer en leek hij zijn medevluchter Mengich definitief te hebben verslagen. Mengich vocht zich echter knap terug en wist met nog twee kilometer te gaan opnieuw aan te sluiten. Dat was echter van korte duur, want Maiyo zette nog een keer aan en met een razendsnelle laatste kilometer liet hij Mengich achter zich. Met ovationeel applaus werd de stylist Maiyo op de Zwolse Grote Markt ontvangen. Hij won met een tijd van 1:01:01 en bleef daarmee slechts twaalf tellen verwijderd van het parcoursrecord. Mengich werd tweede met een tijd van 1:01:06. De derde plaats ging naar David Kogei (1:01:44). De Nederlandse EK-gangers Van den Broek, Raymaekers en Molenhuis genoten van de aanmoedigingen van het publiek in Zwolle. Hugo van den Broek wist in de laatste kilometer Koen Raymakers en Olfert Molenhuis te verslaan en finishte in een tijd van 1:05:30 als beste Nederlander. Seconden later volgden Raymakers en Molenhuis.

Dames
Terwijl de strijd bij de mannen tot in de laatste kilometer spannend bleef, was de strijd bij de dames al vroeg beslist. Al voor de helft van de wedstrijd liep de Keniaanse Helah Kiprop met de haas van dienst, Erik Negerman, alleen aan de kop van het damesveld. Kiprop, ook al in 2012 de winnares in Zwolle, liep dankzij het prima haaswerk van de lange Negerman een prima tempo, maar kon niet in de buurt komen van het parcoursrecord. Kiprop won de Scania Zwolse Halve Marathon met een tijd van 1:09:46. De winnares van 2013, Agnes Mutune, liep sterk naar een tweede plaats met een tijd van 1;10:30. De derde plaats was net als bij de mannen ook al voor een Keniaanse atlete. Lucy Macharia flankeerde met een tijd van 1:13:48 haar landgenotes op het erepodium. Stefanie Bouma werd met een tijd van 1:16:44 de beste Nederlandse. Zij is ook geselecteerd voor het Nederlands damesmarathonteam dat gaat deelnemen aan het EK marathon in Zürich.

Multimedia