Archief - Editie 2013

Editie 2013: Edwin Kiptoo wint Zwolse Halve Marathon

Edwin Kiptoo uit Kenia heeft zaterdagavond de dertiende editie van de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon op zijn naam geschreven. De topatleet had voor de 21,1 kilometer door de sfeervolle Zwolse binnenstad slechts 1 uur, 1 minuut en 19 seconden nodig. Hij bleef daarmee 31 seconden boven de tijd van de Keniaan Wilson Kipsang, die in 2011 een parcoursrecord liep.

Toen de kopgroep van acht Kenianen zich aandiende bij de Grote Markt in Zwolle moet er een rilling over de rug van de ranke Keniaanse atletenlijven zijn gegaan. De mensenmassa applaudisseerde en moedigde de toplopers massaal aan. Een gebeurtenis die zich vervolgens bij elke volgende ronde herhaalde. Het typeerde de geweldige hardloopavond tijdens de dertiende halve marathon van Zwolle. Achter de donkere zonnebril van Michel Butter verscheen een glimlach toen hij het ovationele applaus voor hem hoorde. Het Zwolse publiek genoot van zijn optreden als beste Nederlander. De dertiende Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon werd gelopen onder prachtige omstandigheden, een avondzon en circa 17 graden.

Philip Langat was de haas die de opdracht had gekregen om de voorste groep de eerste ronde voor te gaan als tempomaker. De ranke Keniaan deed dit met verve. Zijn opdracht was om een tempo te ontwikkelen dat het mogelijk maakte het parcoursrecord van Wilson Kipsang (1:00:49 uit 2011) te verbeteren. Gelijk na de start ontstond er een grote omvangrijke kopgroep van tien Afrikanen, met daarin alle kanshebbers. Daarachter een groepje met de Nederlandse favorieten Michel Butter en Olfert Molenhuis en de Belgische hardloper Willem van Schuerbeeck. Het optreden van Butter was veelzeggend. De kleine Castricummer trok vol ten strijde. Zijn volgende grote wedstrijd is het WK marathon in Moskou. Vooraan stapte de haas na een ronde door de Zwolse binnenstad uit en kon het spel om de overwinning beginnen. Gilbert Kirwa en Victor Kipchirchir wisten door een aantal tempoversnellingen de kopgroep uit te dunnen tot nog vijf kanshebbers. Alfers Lagat. Wilfred Kirwa, Philip Langat, Edwin Kiptoo en Victor KIpchirchir bleven over voor het finalespel.

Langs de vele langzamere lopers snelden de Afrikanen de laatste ronde in. Alfers Lagat versnelde in één van de vele bochten keer op keer en kreeg alleen Edwin Kiptoo met zich mee. Kirwa bleef op honderd meter ‘hangen’. Het finalespel van de twee Afrikanen was een tactisch spel van hoog niveau. Naast elkaar lopend en dan weer versnellend in de bochten bereikten ze de laatste twee kilometer. Na een nieuwe versnelling van Edwin Kiptoo werd de beslissing geforceerd. De Keniaan kreeg honderd meter en ging met die voorsprong de laatste kilometer in. Met een laatste krachtsinspanning wist Kiptoo zijn minimale voorsprong vast te houden. Kiptoo bekroonde zijn optreden in Zwolle met een prachtige zege in 1:01:19. En van de snelste tijden uit de historie van de Zwolse Halve Marathon. De tweede plaats was voor de moedige Alfers Lagat in 1:01:35. De derde plaats werd veroverd door Wilfred Kirwa, waarmee de halve marathon een volledig Keniaans podium kreeg.

Nederlanders
Michel Butter leverde een puike prestatie door samen met Willem van Schuerbeeck de finaleronde in Zwolle nog eens te versnellen. De TDR-atleet wist in de laatste omloop zijn Belgische collega nog op achterstand te lopen en finishte sterk in een tijd van 1:04:59. Daarmee werd hij de snelste Nederlander ooit in de Zwolse Halve Marathon. “Ik heb genoten in Zwolle. Er waren zoveel mensen die mij hebben aangemoedigd”, aldus Butter, die op het podium werd geëerd als beste Nederlander. Veel applaus was er ook voor Zwollenaar Arne Mulder, die opnieuw zijn persoonlijk record verbeterde en bracht op 1:09:31. En Erben Wennemars genoot na afloop ook al van een personal best, hij was na 1:19:25 klaar met zijn hardloopavontuur.

Bij de dames bleven de vooraf getipte favorietes Agnes Mutune, Jane Moraa en Flomena Chepchirchir bijeen. Van laatstgenoemde werd veel verwacht. Chepchirchir is immers de houdster van het parcoursrecord. Zij liep in 2011 een tijd van 1:08:22 en won de Zwolse wedstrijd al drie keer. De strijd bij de dames kreeg in de laatste ronde nog een prachtig vervolg. Jane Moraa versnelde als eerste en leek definitief afstand te hebben genomen van haar concurrentes. Agnes Mutune wist haar echter te achterhalen, begon met een voorsprong aan de laatste kilometer en bekroonde haar sterke seizoen met een zege in de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon met een tijd van 1:10:16. Jane Moraa volgde met een tijd van 1:10:27. Flomena Chepchirchir bedankte het Zwolse publiek met een derde plaats in 1:11:23. De Kampense atlete Jacqueline Rustidge werd zielsgelukkig de beste Nederlandse atlete in Zwolle met een tijd van 1:23:41.

Multimedia


Uitslagen