Archief - Editie 2012

Editie 2012: Amlosom wint bij Zwols debuut

Nguse Amlosom uit Eritrea heeft zaterdagavond de twaalfde editie van de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon op zijn naam geschreven. De topatleet had voor de 21,1 kilometer door de Zwolse binnenstad slechts 1 uur, 1 minuut en 39 seconden nodig. Hij bleef daarmee vijftig seconden boven de tijd van de Keniaan Wilson Kipsang, die vorig jaar een parcoursrecord liep.

Met de zege van Nguse Amlosom kreeg de organisatie voor het eerst een winnaar die niet afkomstig is uit Kenia. Wel waren de nummers twee en drie zaterdagavond Kenianen. Gilbert Kirwa was zes seconden langzamer dan de winnaar en werd tweede. Zijn landgenoot John Kipsang eindigde daar weer vijf seconden achter als derde. Koen Raymaekers werd de beste Nederlander, hij eindigde op plek veertien in 1:07:29. En Zwollenaar Arne Mulder presteerde ijzersterk met een 21ste plaats. De BB-loper liep 1:10:59. Bij de vrouwen ging de winst naar Helah Kiprop uit Kenia. Zij had 1 uur, 9 minuten en 41 seconden nodig voor de Zwolse Halve Marathon. Haar landgenoten Rose Chelimo en Emily Samoei werden respectievelijk tweede en derde.

De Wavin 4 Engelse Mijlen, voorafgaand aan de halve marathon, werd gewonnen door Zwollenaar Joep Emmen. De atleet van PEC 1910 was vorig jaar nog de snelste Zwollenaar op de halve marathon, maar schreef nu dus de wedstrijd over 6,4 kilometer op zijn naam. Emmen finishte na 21 minuten en 37 seconden (nettotijd 21:22). BB-loper Hans Lindeboom eindigde met een achterstand van vijftien seconden op plek twee. Stefan Postma maakte het podium compleet.

Multimedia