Archief - Editie 2011

Editie 2011: Wilson Kipsang verbreekt parcoursrecord

De Keniaan Wilson Kipsang heeft zaterdagavond de elfde editie van de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon op zijn naam geschreven. De topatleet deed dat in een nieuwe recordtijd. Kipsang had voor de 21,1 kilometer door de Zwolse binnenstad slechts één uur en 49 seconden nodig (1:00.49). Het parcoursrecord was met 1:01.51 sinds 2008 in handen van Ben Kimwole.

Spannend was de strijd om de zege geen moment. Er stond namelijk geen maat op Wilson Kipsang. De rappe Keniaan liep al snel weg bij zijn concurrenten en kwam solo aan de meet. Daar was de ontlading groot. Hij deed immers waar de organisatie op had gehoopt. Kipsang zette een geweldige tijd op de klokken, want hij dook ruim een minuut onder de recordtijd van Kimwole. Achter de winnaar streden maar liefst vier atleten om het zilver. Zij gingen er op de laatste meters zelfs om sprinten. De Marokkaan El Hassan El Abbassi had uiteindelijk de snelste benen en werd in 1:00.53 tweede. In dezelfde tijd werd de Keniaan Stephen Tum derde en Ezekiel Jafari (Tanzania) en Philip Langat eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. Eerste Nederlander werd Michel Schrier op plek zeventien (1:08.03).

Slechts negentien seconden na Michel Schrier kwam de eerste vrouw al bij de finish. Het was niemand minder dan de Keniaanse Flomena Chepchirchir. Met een tijd van 1:08.22 verpulverde zij het parcoursrecord van Caroline Cheptonui Kilel. Achter Chepchirchir finishten haar landgenoten Valentine Kipketer en Joan Rotich als tweede en derde.

Multimedia