Archief - Editie 2010

Editie 2010: Halve marathon prooi voor Joseph Kiptum

Onder prima weersomstandigheden heeft Joseph Kiptum zaterdagavond de tiende halve marathon van Zwolle gewonnen. De Keniaan legde de 21,1 kilometer door de Zwolse binnenstad als snelste af, maar kwam met een tijd van 1:01:53 net iets tekort voor het parcoursrecord.

Lange tijd leek het erop dat de zege naar de Keniaan Julius Arile zou gaan. Hij liep lange tijd aan de leiding, maar werd in de laatste kilometer toch nog gepasseerd door zijn landgenoot Kiptum. De uiteindelijke winnaar liep in de laatste kilometers van de halve marathon fantastisch. Arile moest genoegen nemen met de tweede plek, vlak achter zijn landgenoot. Het podium werd compleet gemaakt door James Kiboch Theuri. De Fransman kwam een kleine twee minuten later dan de winnaar binnen. Koen Raymaekers werd beste Nederlander.

Het parcoursrecord van 1.01.51 van Ben Kimwole (2008) werd bij de mannen dus niet verbeterd. Bij de vrouwen daarentegen ging het parcoursrecord er wel aan. Caroline Cheptonui Kilel was de sterkste bij de dames. De Keniaanse dook zo’n vijftien seconden onder het oude parcoursrecord van Caroline Kwambai (1.10.18 uit 2002). Naomi Maiyo (Kenia) en Sharon Tavengwa (Zimbabwe) werden respectievelijk tweede en derde.

Multimedia