Archief - Editie 2009

Editie 2009: Mbote opnieuw winnaar in Zwolle

Voor de vierde keer heeft Jason Mbote de halve marathon van Zwolle op zijn naam geschreven. De Keniaan won uiteindelijk in een tijd van 1:02:03 en bleef daarmee nummer twee Peter Kiprotich zeven seconden voor. Bij de dames won Etalemahu Kindane, na een eindsprint met Ruth Wanjiru.

De Keniaan Mbote liep met zijn tijd zeven seconden boven het parcoursrecord van Ben Kimwole. Kiprotich werd tweede, de Marokkaan Najim el Qady derde. Bij de vrouwen kwam er een eindsprint aan te pas om de wedstrijd te beslissen. De Ethiopische Etalemahu Kindane en Ruth Wanjiru uit Kenia gingen zij aan zij naar de finish, maar Kindane was uiteindelijk de snelste. In 1:12:37 won zij de halve marathon. Op de derde plaats eindigde eveneens Lydia Kurgat, ook een Keniaanse.

De halve marathon verbrak dit jaar weer alle records. Naast de halve marathon voor heren en dames was er ook de Engelse mijl. Zo’n vierduizend deelnemers deden uiteindelijk mee aan de verschillende wedstrijden, waarbij duizenden toeschouwers de hardlopers aanschouwden. De snelste Nederlander was Hugo van den Broek. De Castricumer liep in een tijd van 1:03:57 naar een vijfde plaats.

Uitslagen