Archief - Editie 2008

Editie 2008: Kimwole wint en breekt parcoursrecord

Ben Kimwole heeft met een schitterende tijd de halve marathon van Zwolle weten te winnen. In een tijd van 1:01:50 liep de Keniaan naar de overwinning, wat een parcoursrecord betekende. Het oude record stond op 1:02:23, gelopen door Jason Mbote in 2006. Mbote eindigde dit keer op een vierde plaats.

De strijd leek al snel beslist. Kimwole sloeg in de eerste ronde een gaatje van zeventien seconden en die breidde de Keniaan alleen maar uit. Het achtervolgende groepje met Mbote, de Marokkaan Hassan Belkhanouch en de Ethiopiërs Abiyote Guta en Dereje Tesfaye probeerden van alles, maar Kimwole bleef uit het spoor van de vier. Guta en Tesfaye werden uiteindelijk tweede en derde. Beste Nederlander Emannuel Biwot. Hij eindigde als tiende in een tijd van 1:04:20.

Bij de vrouwen won Flomena Chepchrichir. In 1:12:40 bleef zij Lydia Kurgat en Nadja Wijenberg ruim vol. Chepchrichir bleef haar landgenote uiteindelijk negenentwintig seconden voor. De Nederlandse Wijenberg liep in 1:17:26 naar een derde plaats. In totaal liepen 3.000 deelnemers mee. Zij werden gesteund door duizenden bezoekers langs de kant, “Dit was de meest succesvolle editie tot nu toe”, stelde de organisatie na afloop.