Archief - Editie 2001

Editie 2001: Rodgers Rop allereerste winnaar

De Keniaan Rodgers Rop heeft op zaterdag 16 juni 2001 de eerste editie van de halve marathon van Zwolle gewonnen. De wedstrijdloper voltooide zijn race in 1:02:33 en bleef daarmee landgenoot Eljah Mutai ruim een minuut voor. Mutai eindigde uiteindelijk als tweede, Hilaire N’Tirempeba uit Burkina Faso werd derde. Snelste vrouw werd Mary Ptikany, zij voldeed haar race in 1:12:33.

Vanaf de start van de eerste halve marathon waren het de Keniaanse lopers en loopsters die de strijd om de hoogste plaatsen domineerden. In het deelnemersveld bij de mannen won Rodgers Rop in een snelle tijd van 1:02:33 de wedstrijd, bij de vrouwen was Mary Ptikany -ook een Keniaanse - uiteindelijk de beste. Zij eindigde de ruim 21 kilometer in 1:12:33 en bleef daarmee landgenote Lenah Cheruiyot en de Nederlandse Nadja Wijenberg net voor. Snelste Nederlander bij de mannen was Fransua Woldemariam, hij werd in 1:05:09 vijfde.

De eerste editie van de Zwolse halve marathon werd gelopen door 723 atleten. Ondanks het matige weer was de publieke belangstelling groot en was het vooral bij de finish op de Grote Markt een drukte van belang. Naast het marathonfestijn kon het publiek ook genieten van het Afrikaanse festival, waar belangstellenden konden meedoen aan een workshop van de Afrikaanse Djembéspeler Adamo Dramé.

Uitslag

Halve Marathon
Halve Marathon